Een interview met Shiran Gort – Four Leaves

We praten deze maand met Shiran Gort, oprichter van Four Leaves. Een inspirerend verhaal waarbij we teruggaan naar zijn roots. Shiran wordt in 1981 in een weeshuis in Sri Lanka geboren. Kort daarna wordt hij door een Nederlandse moeder en een Indonesische/Nederlandse vader geadopteerd. Hij groeit op in een klein dorpje in het oosten van Nederland en vindt zijn weg tussen drie culturen: Nederlands, Indonesisch en Srilankaans. Inmiddels is hij vader van een dochter en een zoon en wonen ze in Amsterdam. In 2018 besluit Shiran zijn baan in de mode-industrie op te zeggen en ruimte te creëren voor de ontwikkeling van een eigen concept: Four Leaves.

Four Leaves is een zoektocht naar zijn roots geworden, evenals een onderzoek naar het belang van slaap, goede hygiëne en de aandacht voor de dagelijkse routines die we normaal gesproken als vanzelfsprekend beschouwen, maar die de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen verbeteren. Voor elk verkocht product doneert hij een slaapzak of handdoek aan een weeshuis in Sri Lanka. Het sociale aspect door iets terug te geven aan de weeshuizen in Sri Lanka voelt voor hem als een heel logische keuze.

We praten met Shiran over zijn roots, de balans tussen werk en privé en toekomstdromen.

Het is bijna Vaderdag. Wat betekent deze dag voor jou en hoe vier je Vaderdag?

Vaderdag is voor mij heel dubbel geladen. Natuurlijk denk in eerste instantie aan het geluk van onze kinderen, maar ook aan mijn vader en zusje die er niet meer zijn en aan Monique’s vader die is overleden. De kinderen hebben dus geen opa’s meer, daarom vieren we het gewoon klein, met z’n vieren.

Met een merk dat o.a. beddengoed maakt, heb je dit wellicht liever niet ;-) Maar als je eenmaal slaapt: waar mogen we je wakker voor maken?

Hahaha, nou gelukkig kom ik over het algemeen weer heel makkelijk in slaap… Dus een nachtelijke knuffel van James of Céline, omdat ze even wakker zijn door bijvoorbeeld een nare droom, vind ik stiekem heel fijn en mag altijd!

Je hebt een eigen bedrijf en een gezin. Hoe organiseer je dit? Of niet ;-)

Tja, dat is natuurlijk de grootste uitdaging. Voor mijn kinderen denk ik dat ik er doordeweeks meer kan zijn, dan toen ik nog voor een werkgever werkte, simpelweg omdat je als ondernemer meer flexibiliteit hebt. Dat geldt echter niet voor de tijd die ik samen met mijn vrouw heb… als ik niet oppas, dan wordt die tijd helemaal opgeslokt door Four Leaves. Monique, mijn vrouw, helpt me met ‘oppassen’ in deze en de zondagen probeer ik echt vrij te houden, maar het vinden van de balans gaat helaas niet altijd van een leien dakje!

Wat zijn jouw favoriete family time activiteiten? En neem je hierin dingen uit je eigen jeugd mee?

Samen, en dan bedoel ik echt met z’n vieren, avonturen beleven vind ik het allerleukst! Dus dat is voor ons naar nieuwe plekken gaan en die samen verkennen. Dan kan dichtbij zijn of ver weg, een stad zijn of de natuur en een uur duren of een paar weken. Op het moment zelf geniet ik daar altijd ontzettend van, maar ik realiseerde me laatst, dat ik achteraf ook altijd extra blij wordt van die momenten als ik bijvoorbeeld de foto’s terugkijk.

Ik denk dat mijn ouders dit ook met ons deden, maar dan vooral tijdens de lange reizen die we maakten tijdens de zomervakantie. Wat we toen in zes aaneengesloten weken deden, doen we nu met onze kinderen verspreid over het jaar.

Je komt oorspronkelijk uit Sri Lanka. In welk opzicht zie je dit terug in jouw interieur en gevoel voor design?

Toevallig hebben we net een boek van de Sri Lankaanse architect Geoffrey Bawa opgenomen in ons assortiment. Bawa’s werk heb ik enkele jaren geleden leren kennen door goede vrienden, en zijn style, Tropical Modernism, is de grote inspiratie achter de look & feel van Four Leaves. Ook persoonlijk ben ik heel erg geïnspireerd door zijn architectuur, alleen het minimalisme in het interieur is gewoon niet haalbaar met kinderen en de connectie met de natuur is niet altijd praktisch in een niet-tropisch land als Nederland ;-) Wij geven er dus onze eigen draai aan, maar planten, groen en veel licht zijn heel belangrijk voor ons.

Wat betekent me-time voor jou en hoe pak je die rust momenten?

Me-time is voor mij echt even alleen, kort of lang. Dat moment onder de douche is dagelijks heel belangrijk, dan kom ik tot rust en zet ik al mijn gedachten en ideeën op een rijtje. Samen douchen is dus ook niet mijn ding. En vóór Corona was mijn belangrijkste me-time moment de zondagochtend. Dan ging ik naar een klein sportschooltje in de buurt, waar ik alleen voor dit moment kwam; alleen maar rekken en strekken en dan de sauna in. De sauna was ook een ‘sanity-check’, ik wilde niet praten en vooral zo’n 20 minuten aan helemaal niks denken. Als dat niet lukte, dan wist ik dat ik te ver aan het gaan was met al mijn bezigheden en dan ging ik de aankomende week heel anders in. Ik denk dat deze sessies mij in ieder geval 1x in mijn leven hebben behoed voor een burn-out. Yoga helpt natuurlijk ook, dat wil ik daarom graag weer gaan oppakken nu de yoga-scholen weer open zijn, want thuis werkte dat niet echt voor mij.

Wat is voor jou een moment om nooit te vergeten? (Naast de echte mijlpalen in het leven zoals een geboorte – welk moment zal je nooit vergeten en denk je daar vaak aan terug?)

Natuurlijk komen als eerste de geboortes van mijn kinderen en ons huwelijk naar boven, maar ook heftige dingen zoals overlijdens van mensen die dicht bij ons stonden. Maar als ik die niet meetel, dan zou het mijn eerste herinnering zijn; het moment dat mijn ouders thuiskwamen na enkele weken afwezigheid en dat ik mijn zusje vanuit het trapgat voor het eerst zag, in het wiegje dat mijn moeder droeg. Gek genoeg denk ik daar regelmatig aan.

Wat betekenen de sterren voor jou?

De sterren geven mij rust en vrijheid. Ik zie ze in de stad te weinig en doe er ook te weinig mijn best voor, maar op reis of op vakantie kijk ik wel, bijna elke nacht, en dat ontspant dan altijd. De oneindigheid van het heelal en de sterren, het besef dat we zo klein zijn, geeft daarbij letterlijk een gevoel van ruimte, van vrijheid.

Wat zijn jouw dromen voor de toekomst? Zowel zakelijk als privé.

Voor Four Leaves heb ik 3 ambities: Ik hoop dat het merk Four Leaves ergens voor gaat staan en dat het groter wordt dan mijn persoonlijke verhaal. Qua assortiment wil ik verder groeien dan alleen beddengoed en badhanddoeken. We hebben ondertussen al strandlakens, geurkaarsen en een schaakspel toegevoegd, maar het doel is een echt ‘lifestyle-merk’ te worden. Op het gebied van doneren wil ik Sri Lanka ontgroeien, dus dat we bijvoorbeeld ook kunnen bijdragen aan de levens van kinderen in de vluchtelingenkampen in Griekenland of in Rio de Janeiro of waar dan ook in de wereld.

Persoonlijk zou ik heel graag een klein en eenvoudig huisje in de natuur willen, voor in de weekenden of soms zelfs maar voor een dagje eruit. Een plek waar we echt een beetje onze eigen wereld kunnen creëren. Ik merk dat ik dat zelf nodig heb, maar ook dat ons gezin dit goed zou doen; even weg uit de hectiek, die ik doordeweeks trouwens prachtig vind. Ik heb dit al een jaar of 10 in mijn hoofd, toen ik las over het kleine paradijs van Isabel Marant en Jérôme Dreyfuss net buiten Parijs, maar door de positieve én negatieve effecten van Corona is dit nu een hele serieuze droom geworden…

Maandelijks interviewen wij iemand die we on- of offline hebben leren kennen en die ons inspireert op het gebied van interieur, ondernemerschap en lifestyle.

Veel dank Shiran! Meer over Four Leaves: @fourleavesofficial op Instagram & Four Leaves