Interview MrStarsky x Anna Katharina Jansen

Kun je jezelf kort voorstellen Anna? Wie ben je en wat doe je? Waar kunnen we je van kennen of waar kunnen we je ontwerpen eerder gezien hebben?

Hi – Ik ben Anna (Katharina Jansen). Eigenlijk alleen Anna. Maar mijn tweede naam hoort er altijd bij want er zijn ongeveer 100 duizend “Anna Jansen”s in Duitsland en daarom is het onmogelijk om me te “googlen”. Dus begon ik mijn volledige naam maar te gebruiken – alhoewel ik hem vaak vervloek. Te lang voor het visitekaartje – in e-mails noemen meer mensen me “Katharina” als “Anna” en ik heb kan altijd zeggen “ja, Katharina met th “. Dus ik ben waarschijnlijk voor altijd “Anna Katharina Jansen” met 6 A’s. Ik teken nu voor ongeveer alles – behalve wat ik altijd al wilde doen: tijdschriften. Ik wilde dit waarschijnlijk alleen maar doen omdat ik me nooit kon voorstellen dat iemand mijn illustraties zou gebruiken in een kinderboek, voor een modecollecties, kindertatoeages, dekens of behang. Dit alles en nog veel meer is toch gebeurd en dat is natuurlijk eigenlijk veel spannender dan “gewoon tijdschriften”.

Wat is je sterrenbeeld, geloof je in astrologie en vind je spiritualiteit interessant?

Mijn sterrenbeeld is tweelingen – en dat is vrijwel alles wat ik weet over horoscopen, haha!

Kan je iets vertellen over het design voor MrStarsky?  Heb je een favoriet dier in je illustratie?

Mijn favoriete dier in dit project is zeker de lynx! Aan de ene kant was het voor mij volkomen nieuw dat de lynx tot de sterrenbeelden behoort en aan de andere kant is het waarschijnlijk een van de zeldzaamste geïllustreerde dieren, dus ik had respect voor de vraag om een lynx op de een of andere manier schattig-kindvriendelijk af te beelden – maar toch herkenbaar op het eerste gezicht. Of dat gelukt is moet jezelf beoordelen ;-) Hij draagt ook een pet. En als je een pet draagt, ben je cool!

Afgezien van de lynx, vond ik het spannend om een product te ontwerpen, dat in principe al bestaat – dus alleen vanwege mijn eigen stijl moet het zich onderscheiden van de andere MrStarsky posters en de interesse wekken van klanten. Ik denk dat het goed is gelukt! Ik ben erg blij met de vrijheid die ik gekregen heb in het ontwerpen. Dat een draak niet per se groen hoeft te zijn en een giraffe niet alleen geel – en natuurlijk dat een lynx een pet kan dragen!  

Hoe zou je je stijl willen omschrijven?

Ik zou mijn stijl omschrijven als gereduceerd en naïef op een goede manier.
Ik probeer alles wat ik teken te reduceren naar eenvoudige vormen en maling te hebben aan juiste perspectieven en proporties.

Ik heb een sterke voorkeur voor eenvoudige geometrische vormen, strepen en ruitpatronen, evenals een nogal typische – ook gereduceerde – kleurenwereld, waarin mijn eigen wetten van toepassing zijn ;-)
Roze is een neutrale kleur, geel en groen mogen nooit samen in een illustratie gecombineerd worden – bij voorkeur zelfs niet binnen een project – en roestbruin past gewoon altijd.

Hoe evolueert zo’n project? Wat doe je eerst, hoe loopt zo’n proces?

Iedere aanpak is anders – net als alle producten met mijn illustraties uiteindelijk eindigen. Soms zijn er zeer duidelijke technische specificaties, bijvoorbeeld over de kleuren. Op textiel zijn er vaak maar 2 of 4 kleuren mogelijk.  Voor het design van MrStarsky was het zo fijn dat ik zelf de kleuren mocht bepalen die ik wilde gebruiken – de focus lag meer op het tekenen van de dieren in mijn eigen stijl. Hiervoor zocht ik eerst naar verschillende foto’s van dieren en bekeek ik hoe andere illustratoren deze dieren hebben vertaald vanaf een foto naar hun eigen stijl. Het belangrijkste is natuurlijk om dan je eigen handschrift daarin mee te nemen. Ik werk volledig digitaal met een Ipad – toch begin ik altijd met schetsen – dat is ook eigenlijk het grootste en belangrijkste werk van het totale project. Zodra de grove lijnen staan, is het eigenlijk gewoon inkleuren – zoals in een kleurboek. Uiteindelijk moeten de definitieve kleuren worden bepaald. Dit duurt vaak langer dan het totale tekenproces – er zijn gewoon oneindig veel mogelijkheden en met name digitaal bent je geneigd om alles een keer uit te proberen voordat je de definitieve beslissing maakt.

Wat heb je nodig om creatief te zijn? Kan je beter in de ochtend of de avond werken?  Ben je erg gestructureerd of neem je de dag zoals het komt?

Om in een goede ‘workflow’ te komen – helpt het mij als er geen afspraken of to do’s  op mij wachten. Daarom kan ik ‘s nachts het beste werken – nadat ik alle huishoudelijke taken heb gedaan, telefoontjes, vrienden heb ontmoet, gewinkeld, enz. Als het goed gaat, kan ik de hele nacht tekenen tot in de ochtend. Als het niet goed gaat, kan ik ook naar bed gaan met een goed geweten, simpelweg omdat mensen ‘s nachts slapen! :-) In productieve fases is het vaak zo dat ik van 6 uur ‘s ochtends tot 12.00 uur slaap. Dit ritme vinden veel mensen belachelijk of niet goed – maar voor mij voelt het heel logisch. En hoe vaak ik mezelf ook anders probeer te organiseren, ik blijf in het nachtwerk glijden en voel me er redelijk comfortabel bij.

Wat is het beste deel van je werk?

Precies wat ik hierboven heb beschreven! Dat ik mijn werk op mijn eigen manier – en waar ik maar wil kan doen. Aan mijn bureau, in bed, op de bank, in de trein. En de diversiteit – veel processen zijn hetzelfde, maar tussendoor zijn er altijd compleet nieuwe uitdagingen die alles zo spannend maken. Zoals het communiceren met een klant waarmee je niet een gemeenschappelijke taal spreekt, kan leiden tot avontuurlijke Google Translate-overeenkomsten maar waarbij ook een waanzinnig groot project gerealiseerd wordt.  

Hoe heb je de Corona tijd ervaren, was/is het moeilijk of is er ook een positieve kant?

Mijn dagelijkse werk is helemaal niet veranderd, omdat ik altijd vanuit huis werk en het merendeel van het contact met klanten over de e-mail gaat.

Wat echt heel jammer is, is dat ik een aantal grote projecten verloren heb omdat de situatie met de klanten financieel zo onzeker was dat ze de orders ingetrokken of uitgesteld hebben voor onbepaalde tijd. Aan de andere kant, aan het begin van het Corona tijdperk heb ik ook zoveel projecten aangenomen waarbij ik mezelf stiekem geregeld afvroeg of ik dat wel allemaal kon verwezenlijken.  Het voelde dus ook een beetje als een welkome noodrem en een kans dat ik beter leer om vaker  “nee” of “ja, maar alleen in een paar maanden ” te zeggen aan toekomstige klanten.

Wat zijn de 3 belangrijkste dingen in je leven op dit moment?

Met betrekking tot de illustraties: dat ik me geen zorgen hoef te maken om het aantal aanvragen wat er binnenkomt – ik ben altijd een beetje bang dat er een tijd gaat komen dat ik niet meer populair of gewild ben.  Ik heb te vaak gezien dat een stijl niet langer up-to-date is.

Dat ik een prettige werkomgeving en een gezonde relatie met mijn werk onderhoud en dat ik niet gearresteerd word voor het per ongeluk maken van fiscale of juridische fouten.
Met betrekking tot de rest van mijn leven: Er is eigenlijk maar een wens – het zou heel mooi zijn als het binnenkort zo succesvol zou lopen als dat mijn werk momenteel doet ;-)