De kortste dag van het jaar komt eraan!

Iedereen is druk bezig met het huis gezellig maken voor de feestdagen, want kerst komt er weer bijna aan. Vlak voor deze donkere en gezellige winterdagen valt de kortste dag. De kortste dag van het jaar valt altijd op 21, 22 of 23 december. Dit jaar is zondag 22 december de kortste dag van het jaar!

Maar wat is de winterzonnewende eigenlijk?

De winterzonnewende is het moment waarbij de zon, gezien vanaf de aarde de meest zuidelijkste positie heeft bereikt. Hierdoor staat de zon voor ons het laagst aan de hemel. Het is belangrijk om te weten dat de aarde niet recht om zijn as draait, maar in een hoek van 23,5°. Door de scheve stand van de aardas draait het noordelijk halfrond van de zon af waardoor wij op die dag maar kort van de zon kunnen genieten en het dus lang donker is.

Je vraagt je natuurlijk af waarom het dan precies op die dag zo lang donker is. Dat komt doordat de zon niet verder van het noordelijk halfrond staat dan – dit jaar – op 22 december. De tijd tussen zonsopgang en zonsondergang is erg kort op die dag! Op de Noordkaap (Hammerfest, Noorwegen) blijft het de hele dag donker, er is daar geen daglicht te zien op de kortste dag van het jaar. Op de kortste dag in Nederland zit er tussen de 7 en 8 uur tussen zonsopgang en zonsondergang. In maart is dat bijna het dubbele, namelijk gemiddeld 12 uur.





Viering van de langste nacht 

Er zijn verschillende culturen die er een feestelijke dag/nacht van maken. De Scandinaviërs luiden het begin van de kerstperiode in met het Luciafeest. De traditie die hierbij hoort is dat de meisjes vroeg in de ochtend in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en de ouderen wakker maken en eten brengen. Bij dit speciale moment worden dan ook speciale Lucialiedjes gezongen. Op deze manier luiden de Scandinaviërs het begin van de kerstperiode in met het Luciafeest

Iraniërs vieren het met de nacht van Yalda oftewel de geboorte van zonnegod Mithra. Met familie en vrienden eten ze allerlei lekkernijen zoals rode vruchten, noten en zoetigheid. Daarnaast draagt iedereen een stukje voor uit een boek van filosofische dichters.

De kortste dag van het jaar luidt het begin van de astronomische winter in! Dus hopelijk is het die dag (of andere dagen met lange nachten) helder en kunnen we veel sterren aan de hemel zien staan.