☀️ Zomerzonnewende ☀️

In 2019 valt de langste dag van het jaar op 21 juni – tenminste, voor het Noordelijk halfrond! Voor het Zuidelijk halfrond vindt deze dag plaats in december.

Ondanks dat het niet officieel gevierd wordt, is het wel iets waar mensen bewust van zijn… langer licht in de avond is iets waarde meeste van ons van houden!

 

Bovenstaand filmpje representeert de 24 uur op 21 juni 2019 – hier laten we de sterrenhemel zien boven ons kantoor in Amsterdam! De zon gaat op om 05:18, en de zon gaat onder om 22:06 op 21 juni 2019.

Nu de zon voor het grootste gedeelte van de dag aan de hemel staat – is het tijd voor het creëren van onvergetelijke momenten! Vanaf deze dag worden de dagen elke dag korter, en gaan we langzaam weer richting de winter. Sinds de prehistorie, was de zomerzonnewende een bijzonder moment van het jaar in verschillende culturen, en stond in het middelpunt voor vele rituelen. Tegenwoordig is de zomerzonnewende nog steeds een reden om samen te komen – onderstaand een aantal evenementen. En het is zeker een goed moment om samen te zijn met vrienden en/of familie om van de lange avond te genieten!

https://www.midzomernachtcross.nl/

Let’s learn!

De zomerzonnewende, vindt plaats wanneer een van de polen van de aarde in volledige blootstelling is van de zon. Dit gebeurt tweemaal per jaar, eens elk halfrond. Voor dat halfrond is de zomerzonnewende het moment dat de zon de hoogste positie in de hemel vindt, op de dag met de langste periode van zonlicht.

Een dag is ongeveer de tijdsperiode waarin de aarde één rotatie rond haar as voltooit. Afhankelijk van de helling naar de zon, wordt een groter of kleiner deel van de dag gevuld met daglicht /  zonlicht.